Universitat Jaume I

Contingut sindicat Novedades: Noticies de l'UJI
Sistema de noticies RSS de la Universitat Jaume I x x x x x x x x x x
Actualitzat: fa 1 dia 4 hores

La Vall d’Uixó acull la presentació del llibre «Un país en gris i negre. Memòria històrica i repressió franquista a Castelló»

16 Octubre, 2018 - 01:00

La Vall d’Uixó acollirà dijous 18 d’octubre de 2018, a les 19 hores, en la biblioteca pública municipal María Dolores García Sánchez la presentació del llibre «Un país en gris i negre. Memòria històrica i repressió franquista a Castelló» de Juan Luis Porcar. La presentació serà a càrrec de Tania Baños, alcaldessa de La Vall d’Uixó; Manuel-Francesc Navarro, director del Centre d’Estudis Vallers, i el propi autor.

En aquesta obra, editada per Publicacions de la Universitat Jaume I, Porcar explica com es va organitzar la maquinària repressiva del règim a la província de Castelló, l'organització del sistema judicial i carcerari i com s'articula una repressió sistemàtica i indiscriminada sobre els vençuts.

La presentació s’emmarca en el cicle Autors a la biblioteca que organitza l’ajuntament valler junt al Centre d’Estudis Vallers i les Biblioteques Municipals.

L’UJI i la Conselleria de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia estudien la millora de l’ocupabilitat de l’estudiantat de Criminologia i Seguretat

15 Octubre, 2018 - 01:00

La responsable del Grau en Criminologia i Seguretat de la Universitat Jaume I de Castelló, Cristina Guisasola Lerma, ha mantingut una reunió amb el director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia de la Generalitat Valenciana, José García Añón, amb motiu del conveni signat entre ambdues institucions per al desenvolupament de de estudis de recerca en matèria de violència sobre la dona des de la perspectiva jurídica.

L'objectiu de la reunió ha estat relacionat amb la millora de l’ocupabilitat de l‘estudiantat de Criminologia i Seguretat, en particular, a través de la seua inclusió com a receptors de subvencions o contractació en matèries com a assistència a les víctimes de delictes o en les futures unitats de valoració de risc en violència de gènere.

Alcón: «La creativitat i la imaginació són competències i habilitats que cal desenvolupar de manera transversal»

15 Octubre, 2018 - 01:00

La rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón, ha inaugurat la II Jornada «El valor de la Creativitat i la Imaginació» organitzada per la Cátedra UNESCO de Filosofia per a la Pau en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, que ha servit per obrir la vint-i-quatre edició del Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament. La primera autoritat acadèmica ha estat acompanyada per Sonia París i Sofía Herrero, vicedirectora  i coordinadora de la Càtedra.

Durant la seua intervenció, Alcón ha indicat que el màster és un dels programes de major tradició i que més unit es troba a les senyes d’identitat universitàries perquè «estem en contra de qualsevol classe de violència i treballem per construir una societat en què el respecte i el diàleg siguen la base de totes les relacions humanes». La rectora ha recordat el professor Vicent Martínez Guzmán, qui va faltar fa uns mesos, en la seua tasca educativa per estendre la cultura de la pau i la no-violència i el legat que ha deixat en el bagatge intel·lectual de la universitat.

Alcón també ha assegurat que la jornada amb la qual s’inaugura el màster «servirà per demostrar la importància de treballar amb la imaginació i la creativitat, perquè a la universitat pensem que és la millor manera per saber gestionar estats de crisi, encarar les exigències de la vida professional i personal i, en definitiva, alcançar la felicitat». Per això, la rectora ha comentat que «són competències i habilitats que cal desenvolupar de manera transversal en els currículums educatius de tot el nostre estudiantat».

El màster compta aquest curs acadèmic amb prop de 60 estudiants internacionals de més de 20 nacionalitats diferents, pertanyents a països tan distants com Jordània, Turquia, Israel, Marroc, Algèlia, Mèxic, Colòmbia, Brasil, Haití o Madagascar, entre altres.

Imatges de l'acte

 

La Universitat Jaume I celebra la Setmana de Benvinguda amb diverses activitats culturals i lúdiques obertes a tota la societat

15 Octubre, 2018 - 01:00

La Universitat Jaume I de Castelló ha inaugurat avui la Setmana de Benvinguda que es desenvoluparà del 15 al 18 d'octubre de 2018 al Campus de Riu Sec amb diverses activitats culturals i lúdiques dirigides a la comunitat universitària i a tota la societat castellonenca.

La setmana, que ha sigut organitzada un any més pel Consell de l'Estudiantat, ha començat amb una inauguració oficial a càrrec de la portaveu del Consell, Laura Alcaide, i la rectora, Eva Alcón, qui ha volgut agrair als estudiants «tot el treball que han realitzat per a que avui puguem inaugurar aquesta Setmana de Benvinguda amb un programa ple d’activitats molt interessants».  

«Amb aquesta iniciativa volem donar la benvinguda a totes i tots els nostres estudiants, especialment als més de 3.000 que s’incorporen per primera volta al nostre campus» ha indicat la rectora, qui ha explicat que «la nostra obligació com a Universitat és oferir-vos les millors oportunitats per a formar-vos tant com a professionals, com a ciutadans i ciutadanes. Dins del nostre estil educatiu, la formació en valors ocupa un lloc central i activitats com aquesta Setmana de Benvinguda contribueixen de manera fonamental a la consecució d’aquest objectiu, ja que permet apropar a tota la comunitat universitària la tasca que es fa des d’associacions estudiantils, col·lectius i organitzacions que treballen en l’àmbit de la cooperació, la solidaritat i, en general, l’entrega als altres».

Eva Alcón també ha aprofitat la inauguració per presentar el nou Punt Violeta-Rainbow, que s’ha encetat a la planta baixa de l’edifici TI de l’Escola de Tecnologia i Ciències Experimentals, al costat del CAL. Els punts violeta són espais segurs per a les dones que es creen en grans massificacions. L’objectiu d’aquests punts és denunciar i també ajudar o orientar en matèria d’assetjament sexual i violència masclista. «El nostre punt no és itinerant, sinó permanent, i també pretén així visualitzar i conscienciar en la necessitar de buscar solucions per un problema social molt greu, com és el masclisme o la LGTBIfòbia, i davant el qual aquesta Universitat té el ferm compromís de treballar per la seua eradicació».

L'Àgora del Campus del Riu Sec serà l'epicentre d'aquesta celebració, ja que acollirà al llarg de tota la setmana una nova edició de la fira alternativa; la fira d'associacions de la universitat; una campanya solidària de recollida d'aliments per al Banc d'Aliments de Castelló, i un campionat de futbolins, a més de diferents tallers, campionats i actuacions. L’horari serà de 10 del matí fins a les 21 hores.

Per a finalitzar, totes les vesprades a les set i mitja, hi haurà una actuació a la carpa instal·lada a l'Àgora. Dilluns 15 d'octubre serà el torn de Pool Jazz; dimarts 16, actuarà Toni Pons; dimecres 17 hi haurà una actuació còmica a càrrec de Patricia Sornosa i Luismi, i dijous 17 tancaran la programació els grups Gran Reserva i Contraband.

Programa d'activitats 

Fotografies

 

El PEU viatja a Mèxic per compartir algunes investigacions i presentar el llibre «Pedagogías nómadas en acción»

15 Octubre, 2018 - 01:00

Els col·laboradors del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I de Castelló Paco Marco i Tomàs Segarra han viatjat a Mèxic per participar en el II Congrés Internacional «Tendencias de investigación e intervención educativa en el siglo XXI» a la ciutat de Morelia, a l’estat de Michoacan.

Segons han explicat, «la ponència tractava sobre les relacions del Programa d'Extensió Universitària amb els pobles de les comarques de Castelló i vam pensar a aprofundir en alguns d'aquests projectes com les Missions Interculturals i aprofitar per a presentar el llibre Pedagogías nómadas en acción. Participación y desarrollo comunitario, recentment publicat».

L’exitosa acollida d’aquesta participació ha obert noves col·laboracions entre l’UJI i la Universitat Pedagògica Nacional: durant l’estada els van proposar fer presentacions també a la seu central de la UPN a El Ajusco (Ciutat de Mèxic), Tijuana (Baixa Califòrnia) i Pachuca (Hidalgo). «Les dues darreres presentacions tindran lloc a finals d'octubre i aniran a càrrec de Paco Marco. Les que hem realitzat fins ara han tingut una molt bona acollida», ha comentat Segarra.

Pedagogías nómadas en acción és un llibre que relata, entre 19 de les persones que van formar part del projecte «Missions Interculturals» realitzat a Sant Mateu i Vilanova d’Alcolea l’any 2013, el concepte de nomadisme cultural i explica el procés viscut al llarg del projecte. Tomàs Segarra, un dels seus autors, l’ha descrit com «una caixa d'eines, una nova forma de treballar en processos participatius de transformació o d'acció sociocomunitària que pot ser reproduïbleo adaptable a diversos contextos».

Per aprofundir més sobre aquestes qüestions, el Programa d’Extensió Universitària, ha parlat amb Tomàs Segarra, gestor cultural a l’Ajuntament de Sant Mateu i professor associat del Departament d’Educació de l’UJI. Podeu llegir l'entrevista en aquest enllaç.

AlumniSAUJI prepara per a les proves de català i anglès

14 Octubre, 2018 - 01:00

AlumniSAUJI imparteix des del 29 d’octubre fins al 17 de desembre un curs intensiu de preparació per a obtenir el nivell C1 de llengua catalana, que es correspon al nivell mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV). El curs té una durada de 40 hores i es duran a terme en horari de vesprada de 18.30 a 20.30 h, dilluns i dimecres.

L’oferta de cursos de català s’amplia amb els que ofereix el Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Jaume I, on els membres AlumniSAUJI Premium tenen un descompte de 48 € en els cursos de preparació de nivell i 73 € euros en els cursos de nivell respecte a les persones que no tenen cap vinculació amb la Universitat.

Aquests cursos faciliten assolir un nivell alt i mitjà de la llengua requerit per a superar tant les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) com les de la CIEACOVA (Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià) que tenen lloc a la Universitat Jaume I. CIEACOVA és una plataforma formada per universitats valencianes que certifiquen de manera conjunta els coneixements de la llengua i el títol de les quals té, a més de l’homologació de la JQCV, el reconeixement del Govern de les Illes Balears i de la DGPL de la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que tots els membres AlumniSAUJI Premium tenen un descompte de 30 € en la inscripció a aquestes proves de nivell.

El curs intensiu preparatori per a l’obtenció del nivell B1 d’anglès també ha obert ja la seua preinscripció i tindrà lloc del 22 d’octubre al 10 de desembre. Com en el cas de la formació en català, l’oferta s’amplia amb els cursos d’anglès del Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Jaume I, on els membres AlumniSAUJI Premium tenen un descompte de 33 € en els cursos de preparació de nivell i 59 € euros en els cursos de nivell respecte a les persones que no tenen cap vinculació amb la Universitat. En el cas de les proves de nivell CertAcles que es faran posteriorment a l’UJI, el descompte serà de 10 €.

A més, per a reforçar la destresa de l'expressió escrita en llengua anglesa existeix el servei d'assessorament individualitzat Writing Consulting que abasta des del nivell A2 fins al nivell C2 segons les necessitats de l’alumnat.

Els cursos del programa d’Alumni SAUJI estan oberts al públic general, però els membres Premium del programa gaudeixen d’avantatges econòmics.

El Programa AlumniSAUJI és un projecte creat per la Universitat Jaume I (UJI) i la Societat d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat Jaume I (SAUJI) per a enfortir les relacions entre l’exalumnat, la societat i la Universitat, un espai de trobada entre els més de 45.000 alumnes que han passat per l’UJI i totes aquelles persones sense estudis universitaris o que són exalumnes d’altres universitats però que volen mantenir una relació de proximitat.

Més informació: www.alumnisauji.uji.es o http://ujiapps.uji.es/serveis/alumnisauji/jasoc/alumnisaujipremium/formacio/cursos-alumni/  

Alumnat del Grau d'Educació Infantil i de l'Associació Síndrome de Down participa en activitats inclusives

13 Octubre, 2018 - 01:00

L'alumnat dels grups d'habilitats socials de l'Associació Síndrome de Down de Castelló ha participat en una activitat conjunta amb l'estudiantat de quart curs del Grau de Mestre/a d'Educació Infantil de la Universitat Jaume I de Castelló, dins dels seminaris de l'assignatura «Trastorns del Desenvolupament (de 0 a 6 anys)», impartida pel professor Javier Julve Soler.

L'activitat té un doble objectiu. D'una banda, la creació d'un espai d'intercanvi d'experiències vitals entre l'alumnat d'ambdues entitats que permeta reflexionar conjuntament sobre aquells aspectes que obstaculitzen la inclusió de totes les persones en l'àmbit educatiu, laboral i social; i d'altra banda, afavorir la inclusió i visibilitat de persones amb necessitats educatives especials en el marc de la universitat, més concretament, d'aquelles amb discapacitat intel·lectual.

Mitjançant un treball cooperatiu, els estudiants d'ambdues entitats han reflexionat sobre les seues experiències vitals, pors, expectatives i projectes futurs. Finalment, cada grup ha exposat les seues conclusions usant, per a això, el material gràfic elaborat per ells mateixos durant la sessió. Els materials seran posteriorment exposats al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

El seminari ha inclòs una xarrada impartida per Noelia Comins, tècnica del Gabinet Psicopedagògic de l'Associació Síndrome de Down, sobre «Estratègies d'intervenció educativa amb alumnat amb síndrome de Down en Educació Infantil» on ha abordat la importància de l'educació inclusiva i l'aplicació de les tècniques per oferir una resposta adequada a les necessitats que plantegen els alumnes.

Per completar la formació al voltant de l'àmbit de la discapacitat intel·lectual, al llarg de les pròximes setmanes, l'alumnat del Grau de Mestre/a d'Educació Infantil podrà conèixer de prop el treball que es realitza al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (CDIAT) de la Fundació Síndrome de Down de Castelló a través de diversos tallers formatius que es realitzaran en els seminaris de l'assignatura.

El professor Javier Julve ha assegurat que aquestes activitats permeten que «l'alumnat del Grau de Mestre d'Infantil conega de primera mà la realitat de xiquets i joves amb síndrome de Down i altres tipus de discapacitat intel·lectual, reflexionant sobre la importància de la figura dels mestres per al seu posterior desenvolupament social i la seua inclusió en la societat en general».

Projecte «Inclúyeme»

Durant els mesos de novembre i desembre es realitzarà la segona edició del taller «Inclúyeme», en el qual participen de manera voluntària 12 alumnes de l'assignatura MI1026 «Trastorns del Desenvolupament (de 0 a 6 anys)» i sis participants dels tallers de formació contínua del Gabinet Psicopedagògic de l'Associació Síndrome de Down Castelló.

El projecte, fruit de la col·laboració que es manté des de fa més de sis anys entre l'Associació Síndrome de Down i la Universitat Jaume I, té l'objectiu d'augmentar el nombre de pràctiques inclusives reals en el marc de la universitat i pretén crear un espai de reflexió i treball cooperatiu en què, de forma inclusiva, s'elaboren materials divulgatius sobre temes d'interès per al grup.

Un estudi del programa UJI Hàbitat Saludable revela que la meitat dels estudiants no cuiden la seua alimentació ni fan exercici físic

12 Octubre, 2018 - 01:00

El programa UJI Hàbitat Saludable ha coordinat enguany l'estudi Estils de vida i salut en l'estudiantat de l'UJI, una iniciativa que ha permès configurar una radiografia dels comportaments de l'estudiantat relacionats amb la salut que estan més vinculats amb les malalties o trastorns que tenen una major prevalença en l'actualitat: el consum de tabac i alcohol, l'alimentació o la sexualitat.

En aquesta investigació, en què van participar 2.601 estudiants i estudiantes de la Universitat Jaume I, s'observa, respecte a l'alimentació, com un 45% admet que la cuida poc o gens i assenyalen la rellevància de factors com la falta de temps, el desconeixement, el reforç a curt termini o la falta de motivació. A més, els resultats permeten apreciar com quasi la meitat dels participants reconeixen no realitzar exercici físic i, en cas que en facen, no sempre compleixen les recomanacions establides per l'Organització Mundial de la Salut (2010).

Quant al consum de substàncies, els resultats mostren com un 16% consumeix tabac, mentre que un 92,8% reconeix haver consumit alcohol, encara que presenta una freqüència molt minoritària d'ús diari. Entre les motivacions que els comporta es troben sentir eufòria, fer relacions socials i evadir problemes.

Pel que fa a la sexualitat, quasi un quart de la població informa tenir problemes relacionats, en certa mesura, amb la por a les infeccions de transmissió sexual o els embarassos, però també amb els complexos sexuals o la vergonya. Segurament, això es relaciona amb el fet que al voltant d'un 20% de la població estudiantil haja tingut dificultats amb la seua resposta sexual. A més, al voltant del 60% no utilitza el preservatiu de manera sistemàtica en coit vaginal i el 85% en coit anal. No obstant això, solament un 16,6% informa haver-se realitzat les proves de detecció d'anticossos.

Altres temes que es destaquen es relacionen amb nous fenòmens (com el consum d'internet) i problemes més antics (com l'insomni). Pel que fa a l'ús d'Internet, l'estudi ofereix certa exposició al risc en la població d'estudiants, si tenim en compte com al voltant del 70% considera que roman en internet més temps del que pretenia i quasi el 40% reconeix que sol interferir en les seues obligacions. A més, segons els resultats, la mala qualitat de la son seria un altre dels problemes prevalents entre la població estudiantil, que afectaria quasi la meitat dels estudiants i un terç la majoria de dies.

A partir d'aquesta anàlisi sobre els estils de vida i les principals problemàtiques que, en l'àmbit de la salut, podrien exposar a una disminució de la qualitat de vida dels estudiants i estudiantes, des de la Universitat Jaume I es reafirma l'esforç de proposar accions que consoliden les competències de salut entre els estudiants, incrementant les seues fortaleses i transformant possibles vulnerabilitats per gestionar adequadament els factors de risc amb els quals conviuen.

L'estudiantat de Pisos Solidaris impartirà tallers als veïns i veïnes del Grupo San Lorenzo

11 Octubre, 2018 - 01:00

L'estudiantat del programa Pisos Solidaris del curs 2018-2019 es van presentar dimecres passat 26 de setembre en la Taula de recursos del Grupo San Lorenzo, de Castelló. Enguany, 14 estudiants de la Universitat Jaume I col·laboraran amb les diferents entitats que actuen en el barri: E.V.A.H., Comunitaria, La Llar, la ludoteca “Racó Magic”, C.F.O. Jardineria i Viverismo i l'escola infantil “Los Duendes”. 

Així mateix, els estudiants van aprofitar per a anunciar un nou projecte que està actualment en fase preparatòria i que té previst iniciar-se en els pròxims mesos. La iniciativa consisteix en un conjunt de tallers que impartiran els propis estudiants per als veïns i veïnes del Grupo San Lorenzo: Valor-Art, Esport, Imagina Sant Lorenzo i Reforç Escolar. Les activitats es realitzaran en un local concedit per l'Ajuntament de Castelló i els estudiants juntament amb el veïnat han triat el nom “Kher”(casa en caló, llengua utilitzada pel poble gitano). 

La Taula de Sant Lorenzo és un espai comú de treball que gira entorn a la intervenció comunitària i que està composta de diversos recursos presents en el Grupo San Lorenzo. La Taula pretén consensuar un model d'intervenció, amb una metodologia comuna, la fi de la qual és la millora de la convivència entre veïns i veïnes, de cultures i procedències diferents, fomentant valors de tolerància i respecte, i augmentant així el benestar personal i social d'aquesta població.

Rosa Miró guanya el 19è Premi de Narrativa Breu «Josep Pascual Tirado»

11 Octubre, 2018 - 01:00

L’escriptora castellonenca, Rosa Miró Pons, personal d’administració de la Universitat Jaume I de Castelló, ha guanyat el 19è Premi de Narrativa Breu «Josep Pascual Tirado» amb la seua obra «Som d’amor», un guardó promogut per la Federació Colles de Castelló, la Llibreria Babel i Unaria Ediciones amb el patrocini de la Diputació de Castelló, on es realitzarà el lliurament el pròxim 21 de novembre.

L’obra guardonada consta de setze relats que giren entorn d’aquell sentiment universal i antic d'estima profunda que se sent per una persona i que hom anomena amor. El llibre s’enceta en Atapuerca, en el període paleolític i acaba en una galàxia l’any 2161. Més de cinquanta personatges tenen protagonisme, un protagonisme de vegades carregat d’ironia, d’accions insòlites o d’erotisme.

Rosa Miró també té al seu palmarès un premi que porta el nom d’un altre castellonenc il·lustre, Miquel Peris i Segarra, guardó que va obtenir amb el llibre de poemes «Camins d’aigua, paraules de mar» en la XXII edició convocada en 2015.

El premi té l’objecte de promoure la figura de l’escriptor Josep Pascual Tirado, a més de contribuir al desenvolupament i promoció de la literatura valenciana.  

Espaitec cerca solucions innovadores per a problemes quotidians de la societat castellonenca

11 Octubre, 2018 - 01:00

Alternatives per al turisme massiu, facilitar l'accés a aigua potable en llocs remots, afavorir l'accés a un habitatge digne, lluitar contra els mosquits sense danyar el medi ambient o utilitzar la impressió 3D per a ajudar als discapacitats, són solament alguns dels reptes socials en cerca de solució a través del programa UJI Emprèn OnSocial.

Aquesta iniciativa coordinada per Espaitec i Càtedra Increa, amb la col·laboració de SECOT Castelló, cerca idees susceptibles de convertir-se en projectes emprenedors amb impacte social, tecnològic o mediambiental. Per a açò, UJI Emprèn OnSocial seleccionarà les idees més innovadores i compromeses per a convertir-se en empresa i oferirà formació i assessorament personalitzat durant el curs 2018/2019. Al finalitza el programa els dos millors projectes, tant per l'evolució de la idea com pel seu potencial, podran optar a 20.000 euros en ajudes per a engegar l'empresa.

Tots els reptes estan publicats en la plataforma del programa http://ujiempren-onsocial.uji.es, tant les solucions als reptes existents com a nous reptes identificats es poden presentar a través de la plataforma fins al 14 d'octubre de 2018.

El programa es dirigeix a tota la comunitat universitària, entenent-la com: alumnat UJI; Alumni SAUJI amb 5 anys màxims d'antiguitat; personal docent i investigador; personal d'administració i serveis; i emprenedors que hagen participat en la primera edició. Per a la selecció de projectes es consideraran factors com el grau d'innovació del projecte, el seu caràcter social i especialment, el compromís potencial de treball en el projecte per part de l'equip promotor.

Consulta els reptes publicats: http://ujiempren-onsocial.uji.es/retos/

Vídeo testimoniatges primera edició: https://youtu.be/qewqiitgzi4

La Fundació f2i i el col·legi territorial d'arquitectes de Castelló organitzen una nova edició de les jornades «Castelló Renova’t»

11 Octubre, 2018 - 01:00

La Fundació per a l'eficiència energètica de la Comunitat Valenciana (Fundació f2e) i el Col·legi Territorial d'Arquitectes de Castelló (CTAC) han organitzat una nova edició de les jornades «Castelló Renova’t». En aquesta edició se celebraran dues jornades tècniques sobre eficiència energètica en edificació i urbanisme sostenible, que es realitzaran els dies 15 i 31 d'octubre de 2018 en el saló d'actes de l'edifici ITC i en el saló d'actes de l'edifici Consell Social FUE de la Universitat Jaume I (Castelló), respectivament, amb un aforament màxim de 160 assistents per a cada jornada.

L'objectiu de les jornades, dirigides a arquitectes, agents de la propietat, enginyers, administradors de finques i professionals del sector de la construcció, entre uns altres; és formar i conscienciar sobre la necessitat d'iniciar un procés de rehabilitació dels edificis que conformen el parc immobiliari de Castelló, tenint en compte criteris d'eficiència energètica i de sostenibilitat mediambiental.

Destacar que el 55% del parc d'habitatges de la Comunitat Valenciana és anterior a 1980 i d'aqueixos habitatges fins i tot el 8% és anterior a 1940. És a dir, la gran majoria del parc immobiliari s'ha construït sense normes d'edificació que tingueren en compte el consum energètic d'aquests immobles. A més, les actuacions en matèria de rehabilitació a nivell estatal són més baixes que en la resta d'Europa. Açò es deu, entre altres factors, al fet que a Espanya al voltant del 65% dels habitatges corresponen a habitatges situats en blocs d'edificis enfront d'un 35% d'habitatges unifamiliars, la qual cosa implica una major complexitat en el procés.

Per a aquestes jornades, gratuïtes i obertes a tècnics i públic en general, han confirmat la seua presència organitzacions i empreses com: Oppidum energia, Daikin, Nedgia Cegas (Grup Naturgy), Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), Institut de Recerca Deltares (Països Baixos), ASTER (Associació d'Emilia-Romagna per a la innovació i la transferència de tecnologia), Universitat LA TEUA Delft (Països Baixos), Universitat de Bologna, ITECON, Bipolaire Arquitectes, Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Ajuntament de Nules, Ajuntament de Castelló, Ajuntament de Barcelona, Paisatge Transversal, etc.

La Fundació per a l'Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana, de la qual són patrons BP, l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I, té com a objecte impulsar l'actuació en el camp de l'eficiència energètica a través de la formació, conscienciació social, suport al desenvolupament d'iniciatives empresarials i promoció de projectes d'innovació. Situada a Castelló, f2i conjumina així esforços de l'àmbit privat, públic i acadèmic.

Més informació i inscripció:

http://www.f2e.es/es/jornadas-castello-renovat-2018

La revista «Recerca» de l’UJI aborda les noves propostes d'economia alternativa en el seu últim número

10 Octubre, 2018 - 01:00

«Lectures crítiques de les noves propostes d'economia alternativa» és el títol del número vint-i-tres de la revista acadèmica Recerca. Revista de Pensament i Anàlisi, una publicació del Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló, editada pels professors J. Félix Lozano (Universitat Politècnica de València), Emmanuel Raufflet (HEC-Mont-real) i Elsa González-Esteban (Universitat Jaume I).

El monogràfic aborda les propostes, desenvolupades en les últimes dècades, que pretenen oferir alternatives a un sistema de mercat que afavoreix els més avantatjats i incrementa la desigualtat. El monogràfic qüestiona el sistema capitalista de mercat actual de la mà d'algunes de les proposicions alternatives més madures, tant teòricament com experimentalment; però al mateix temps, tracta de mostrar amb rigor i autocrítica fins a quin punt aquestes alternatives són capaces de subvertir l'ordre econòmic establert que genera un sistema mediambientalment insostenible i injust socialment.

La revista pot consultar-se en: http://www.e-revistes.uji.es/index.php/recerca/issue/archive

Les rectores de l'UJI i la UV reben la Distinció de la Generalitat

10 Octubre, 2018 - 01:00

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, primeres rectores d’universitats públiques valencianes, han recollit la Distinció de la Generalitat durant els actes de celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. La primera autoritat acadèmica castellonenca ha celebrat la concessió com «un mèrit de totes les dones i els homes de la comunitat universitària valenciana, que han lluitat durant dècades per una igualtat real en els nostres campus».

Mèrits i distincions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern, Pedro Sánchez, han lliurat l'Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d'Octubre a la professora, escriptora, política i referent feminista Carmen Alborch, i al dispositiu de l'Aquarius per a l'operació «Esperança Mediterrània», que va permetre l'acollida de 629 persones migrants que van arribar al territori valencià en els vaixells Dattilo, Aquarius i Orione.

En nom de les persones i institucions premiades, Carmen Alborch ha agraït uns guardons que reconeixen la tasca d'aquells i aquelles que han aconseguit trencar «sostres de vidre» i que han lluitat i lluitaran «fins a l'últim sospir» per un món millor. Alborch ha demanat també que el feminisme siga considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Així mateix, s'ha fet lliurament de la Distinció de la Generalitat als tenistes David Ferrer i Anabel Medina, al Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola, a les rectores Mavi Mestre i Eva Alcón i al València CF.

El mèrit cultural s'ha concedit al Cor Sant Yago pel seu 50 aniversari; als cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la historiadora Isabel Morant; la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i el pintor Salvador Montesa.

D'altra banda, la Generalitat ha atorgat el mèrit científic a la investigadora Guillermina López. El mèrit empresarial i social s'ha entregat a la Fundació Cañada Blanch, l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP), l'empresari valencià Francisco Pons, a títol pòstum, i la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa.

El mèrit esportiu s'ha concedit al Trinquet El Zurdo; a l'esportista d'hoquei herba Lola Riera; a la pionera de la pilota femenina Emilia Gómez; al referent de la pilota valenciana Josep Sanvenancio i al jugador de bàsquet José Ignacio Rodilla.

El mèrit per accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva l'ha recollit la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social; la delegació territorial de l'ONCE, pel seu 80 aniversari, i Alejandrina da Fonseca Maia, referent històrica de la lluita feminista gitana.

El premi de les lletres, de caràcter bianual, s'ha entregat al novel·lista Vicente Muñoz Puelles. El premi Lluís Vives s'entregarà aquest dimecres a la política sueca i comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, a Brussel·les.