CCOO ha enviat al Ministeri d'Universitats al·legacions de millora al RD pel qual es regula l'Acreditació Estatal i el règim dels concursos d'accés als cossos docents universitaris durant el tràmit d'informació pública, a la fase d'audiència pública que va finalitzar el 16 de juny.
Entre els aspectes que reclamem, hi ha:
- Garantir que tot el professorat té l'oportunitat de complir amb el requisit de 9 mesos d'activitats de recerca i docència en centres diferents del de lectura de tesi. A més, que es respectin els drets adquirits pel personal durant la realització de les activitats esmentades.
- Especificar a l'articulat que l'acreditació té caràcter universal.
- Que el personal que avalua per a l'acreditació que dóna accés a la funció pública sigui, almenys, pertanyent a institucions públiques.
- Que se sol·licite el consentiment per a la renovació com a membre en una comissió per un nou període de dos anys.
- Introducció de les activitats de gestió com a mèrit avaluable.
- Millor consideració dels sexennis a les avaluacions.
- Reducció dels terminis de resposta a les sol·licituds d'acreditació. A més, sol·licitem que es faci públic el termini mitjà de resolució de cada comissió.
- Incloure el Professorat Permanent Laboral als programes de promoció interna, tal com recull la LOSU.
A més, CCOO ha manifestat al ministre d'Universitats que considera desafortunada i inoportuna la comunicació enviada recentment pel secretari general d'Universitats, Sr. José Manuel Pingarrón, quant a la derogació del RD 2360/1984, sobre departaments universitaris, que vol incloure-hi dins de la tramitació del nou RD de Doctorat. Desafortunada, per tractar-se d'òrgans bàsics per a la participació del professorat de les universitats públiques, en què es prenen decisions molt rellevants sobre la modificació de les plantilles, la promoció del professorat i la distribució de les càrregues de treball. Inoportuna, perquè no considerem que s'hagi de derogar, de pressa i corrent, a l'últim minut, la regulació legal d'aquests òrgans bàsics d'organització en l'àmbit universitari i perquè envaeix competències que la LOSU atribueix a les universitats i als seus estatuts.
Emplacem el Ministeri d'Universitats perquè analitzi l'irreparable dany que aquesta derogació suposa i que reconsideri la seva decisió de suprimir aquest decret fins que les universitats adaptin els seus Estatuts.
D'altra banda, en diverses reunions mantingudes amb la directora d'ANECA, CCOO ha insistit en la necessitat d'atendre els desequilibris en els resultats i els terminis de resolució en les avaluacions per a l'acreditació entre unes comissions i altres.
Ens acaben de notificar que s'han pres mesures excepcionals perquè la Comissió d'Acreditació D17 de Ciències de l'Educació millori els temps de resolució i millorin els procediments d'avaluació. Aquestes mesures han consistit en la separació del president, el secretari i un vocal, per incompliment de compromisos i obligacions del codi ètic.
Volem agrair el compromís d'ANECA amb la resolució d'aquesta situació i seguirem pendents perquè no es tornin a produir.
Per a més informació, pots veure la nota de la pròpia ANECA a la següent adreça:
https://www.aneca.es/web/guest/-/nota-informativa-sobre-la-comisi%C3%B3n-de-acreditaci%C3%B3n-d17
Esperem que la proposta que CCOO va fer el pas 17 de maig per a la convalidació dels sexennis del PDI laboral quan passa a funcionari, qüestió que requereix l'enviament d'informació de les universitats a ANECA, pugui veure la llum ben aviat i aquesta convalidació es produeixi d'ofici.
Secretaría de Universidad e Investigación