Comentari de la Sentè-cia de la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justicia de Madrid, Secció Quinta, amb data 6 de juliol de 2016. (punxeu l’enllaç)

Admetent sens dubte la defectuosa redacció del precepte legal que s’examina, la conclusió de la sentència pot ser molt discutida jurídicament pel que existeix la possibilitat de que aquest criteri interpretatiu no sigui compartit per altres tribunals superiors de justícia o pel mateix Tribunal Suprem .

 

No obstant és indubtable que la interpretació efectuada per la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJ de Madrid pot reiterar-se en altres pronunciaments. Per aquest motiu sembla parèixer raonable intervenir en la norma per fixar-la més clarament en un sentit o en un altre. Com que la sentència no és ferma, es tracta per tant, fins a la data, d’un pronunciament aïllat que no vincula als altres jutjats i tribunals i la revisió per via de recurs de cassació ja ha estat anunciada en els mitjans per l’Administració

 
Referent a això, el 14/10/2013 l’Agència Tributària va emetre una nota de premsa aclarint que un prestació per maternitat no pot acollir-se a les exempcions de l’article 7.h) de la Llei de l’IRPF, ja que no apareix específicament esmentada. Certament és així i els que vulguin lluitar per la devolució hauran de recórrer davant els tribunals econòmic-administratius la resolució denegatòria que rebin, argumentant que aquesta norma deixa exempta qualsevol prestació originada per naixement (i la de maternitat ho és) i no exclusivament la prestació anomenada " per naixement ". El nostre consell és que, si ha percebut una prestació d’aquest tipus, declárela en el seu IRPF i, a continuació, considereu la possibilitat de presentar una sol·licitud de devolució d’ingressos indeguts. Encara que Hisenda denegarà la sol·licitud, si finalment arriba als tribunals, és possible que aquests li acabin donant la raó.

 

Qui pot reclamar?

Totes les dones treballadores que hagin gaudit del permís de maternitat en els darrers 4 anys ja que l’Agència Tributària fixa en 4 anys el termini per revisar una declaració de renda. 

Encara que la sentència no ho contempla explícitament es pot estendre la reclamació al permís de paternitat.
 

Quins passos s’han de seguir per reclamar?

En primer lloc s’ha de reclamar davant de l’Agència Tributària presentant una declaració de renda paral·lela de l’any on hem tributat pel permís de maternitat.

En cas de denegació d’aquesta via s’ha de presentar un recurs judicial. En aquest cas caldrà valorar el cost econòmic del recurs en relació amb la quantitat que es reclami.